Napewno niektórych zadziwi wyglądem.
SKŁADNIKI:( blaszka 30/40cm wyłożona pergaminem)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 czubata łyżka kakao
- 150g masła (miękkiego)
- 200g masy krówkowej,dulce de leche
- 1 łyżka rumu
Dodatkowo:
- 1 mała puszka ananasa(4-6 plasterki ; drobno pokroić ; sok zachować)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i ukręcić na kogel-mogel. Wsypać do utartych żółtek w jedno miejsce łyżeczkę proszku do pieczenia, który polewamy octem i szybko mieszamy.
Dodać pianę z białek i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
Kilka łyżek białego ciasta odłożyć do foliowego woreczka. Naciąć rożek i zygzakiem ,,pomazać" pergamin, tworząc wzór przypominający skórę żyrafy. (patrz zdjęcie )
Podpiec w nagrzanym piekarniku 180' przez 5 minut.
Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao i wymieszać.
Ciasto ciemne rozprowadzić na podopieczne białe i piec ok. 20 minut.
Upieczony biszkopt razem z pergaminem, jeszcze ciepły zwijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimny delikatnie rozwinąć, pozbawić pergaminu i nasączyć sokiem z ananasa. Posmarować kremem, posypać kawałkami ananasa. Ponownie zwinąć w roladę i zawinąć w ściereczkę.
Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia kremu.
Smacznego!
rzeczywiście wygląda jak szyja żyrafy :)
OdpowiedzUsuńpiękna rolada, bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMysle,ze sobie poradzę z tą przesmaczna szyją :) jutro mam gosci :) dziekuje Esmeraldziu
OdpowiedzUsuń:) Barbara Hostynska Tatarek
Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Nam smakowała .pozdrawiam:)
Usuń