poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek z kajmakiem (masą krówkową)


Uwaga! Jest pyszny ale bardzo słodki.
(Przepis własny)

SKŁADNIKI: ( duża blacha 30/35 cm) czas przygotowania: 70 minut

  • 430g mąki
  • 3 żółtka
  • 150g cukru (może być mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g masła lub margaryny (zimne z lodówki)
  • 2 cukru waniliowe lub olejek 
  • 90g mąki ziemniaczanej (3 łyżki czubate)
  • 2 duże łyżki twarożku 
Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek dżemu (kwaśny np.malinowy, wiśniowy)
  • puszka kajmaku (650g) lub masa krówkowa 
  • 1/3 masła (miękkie)
  • olejek rumowy
Dekoracja:
płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, suszone morele, czekoladowe jajka.

WYKONANIE:
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Posypać po wierzchu mąką ziemniaczaną. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i twarożek. Wszystko szybko zagnieść. Blachę wyłożyć pergaminem.

RADA! UWAGA!
Może wyda Wam się to dziwne, że ciasto najpierw wałkuję i dopiero potem chłodzę. Zapewniam Was jednak, że tak jest szybciej i prościej, a nawet lepiej.

Ciasto rozwałkować i ułożyć na pergaminie. Nadmiar brzegów obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Zimne i twarde smarujemy dżemem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut.
Upieczone pozostawić do schłodzenia.
Kajmak miksujemy z masłem do połączenia się składników. Dodać kilka kropli olejku. Posmarować gotowym upieczony mazurek. Udekorować według gustu bakaliami.
Mazurek jest kruchy i delikatny. Dżem ładnie trzyma całość .
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dorota, pięknie wygląda, mam nadzieje że tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest smaczny choć bardzo słodki. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń