Hiszpańskie ,,Krokiety z beszamel i małży''. Są przepyszne, delikatne i dość proste w wykonaniu. Dobre jako przekąska do piwa ale nie tylko.
-----------+----------
Hoy Esmeralda tiene " Croquetas de mejillones". Están muy ricas!
SKŁADNIKI: (na ok. 36-40 sztuk) (czas przygotowania: ok. 2 godziny)
- 100ml oleju z oliwek
- 100g mąki
- 1 średnia cebula
- ok. 800ml mleka
- 250ml małży (3 puszki 85 ml w occie)
- Sól,pieprz,gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- ok. 1/2 szkl. bułki tartej
- ok 1 szklanka oleju do smażenia
Na oleju zarumienić posiekaną w kostkę cebulę.

Następnie stopniowo dolewamy mleko. Energicznie mieszamy za każdym razem do momentu wchłonięcia się mleka. Powinniśmy uzyskać gładki krem podobny do gęstego budyniu.

Z zimnego i gęstego beszamelu uformować krokiety (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek - nakładałam na jedną, a drugą lekko uciskałam i przechylając nadawałam odpowiedni kształt).
Gotowe obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej. Usmażyć na dobrze nagrzanym oleju.
Najlepiej smakują gorące.
Smacznego!
Zapraszamy do lajkowania na facebooku :)
Bardzo ciekawe danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń