poniedziałek, 26 maja 2014

Rurki z kremem czekoladowym - Conos con crema de chocolate

SKŁADNIKI : (24 dużych rurek) (czas przygotowania: ok. 2 godziny)

CIASTO:

  • 700g mąki
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • 50g cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
KREM:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 szkl mleka (do budyniu)
  • 1 masło (temp.pokojowa)
  • 1/2 szkl cukru
Dodatkowo cukier puder do posypania i foremki do robienia rurek (można użyć patyczków z drzewa owocowego pozbawionych kory, pamiętając jednak, aby były proste).

WYKONANIE: (krem)
Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu z 1/2 szkl cukru. 
Dodać połamaną w kostkę czekoladę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do ostygnięcia (aby nie powstała skórka, przykrywamy folią tak, aby dotykała powierzchni
budyniu). Zimny budyń miksujemy, dodając powoli miękkie masło, aż uzyskamy puszysty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy zimne rurki.
Posypujemy cukrem pudrem.

WYKONANIE: (ciasto)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. 
Do średniej miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, cukrem
waniliowym i szczyptą soli. Zrobić kopczyk, w środek wlać podrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie czekając, aż urośnie podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na cienki prostokąt i radełkiem pokroić na 6 długich pasków.
Paski ciasta nawijamy zachodząc na siebie na rurkowe foremki (foremki powinny być posmarowane masłem). Zostawić chwilę do wyrośnięcia (ok 15 minut). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' na złoty kolor ok. 20 minut. Poczekać, aż lekko przestygną i delikatnie wykręcić foremkę.

Zimne nadziewać kremem i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz