Przepis mojego autorstwa.
SKŁADNIKI: (na ok. 26/30 czekoladek) (czas wykonania 40 minut)
- 200 g białej czekolady
- 50 g śmietany 35%
- 1 szkl. wiórków kokosowych (150g)
- ok. 25/30 migdałów blanszowanych
- 75 g śmietankowych wafelków
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wódki
- kilka kropli olejku migdałowego
- ok. 1 szkl. wiórków kokosowych do obtoczenia
W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, wsypać jedną szklankę wiórków kokosowych, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem do białości. Do puszystego kremu dodajemy po łyżce zimnej, rozpuszczonej czekolady z wiórkami i dalej miksujemy.
Do gotowego kremu wsypać dobrze pokruszone wafelki. Wymieszać, na sam koniec dodać olejek i łyżkę wódki. Dokładnie połączyć.
Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Z zimnego kremu formować kuliki wielkości orzecha włoskiego. W środek włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach kokosowych, uformować zgrabną kulkę. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki, aby dobrze zastygły. Gotowe można powkładać w indywidualne, ozdobne papierowe foremki.
Smacznego !
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Kiedyś, już parę lat temu w jakiejś gazecie był przepis na takie cuda, robiłam je kilka razy, smakują tak samo jak Rafaello, a nawet lepiej :)
OdpowiedzUsuńMałe, a jak cieszy. Uwielbiam kokos i migdały, a Twój przepis Dorotko wybitnie mi pasuje. Pozdrawiam serdecznie. Jeszcze tu wrócę. :)
OdpowiedzUsuń