KREM:
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej(czubate)
- laska wanilii
- 1 łyżka masła
- 1 masło o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Mleko zagotować z łyżką masła i wanilią.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem, dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Zalać połową gorącego mleka i dokładnie wymieszać.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.
Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.
Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania.
Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzonym przekładać tort.
Jeśli chcemy robić dekorację należy go dobrze schłodzić.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzonym przekładać tort.
Jeśli chcemy robić dekorację należy go dobrze schłodzić.
Smacznego!
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz