Myślę, że zadowoli wszystkich miłośników kokosa i czekolady.
Ciasto jest puszyste, aromatyczne i zawsze się udaje.
SKŁADNIKI:(blaszka 25/35 cm)(czas przygotowania 60 minut)
CIASTO:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu arakowego
Składniki sypkie tj. mąkę, sodę, kwasek, kakao, sól wymieszać w misce.
Masło zmiksować z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut. Ochłodzić.
KREM Z KASZY:
Kaszę wymieszać w 1/2 szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać kaszę, cukier, wiórki i masło. Całość gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Uwaga! Masa szybko gęstnieje. Przestudzony placek odwrócić spodem do góry;będzie on wtedy równy i masa dobrze przyklei nam się do biszkoptu; jeśli tego nie zrobimy, krem często się rozwarstwia) wyłożyć łyżką gorący krem grysikowy i dokładnie rozprowadzić po całym placku.
POLEWA:
- 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 50 ml śmietany 30%
Czekoladę razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Polewą polewamy cały placek.
łał! wygląda bardzo apetycznie! pyszny deser!
OdpowiedzUsuń