SKŁADNIKI:(duża blaszka do keksu 30/35 cm)(czas przygotowania 30 minut + czas stygnięcia budyniu + czas oczekiwania 6 godzin)
- Ok. 200 g herbatników kakaowych (prostokątnych 18-21)
- ok. 200 g herbatników zwykłych (prostokątnych 18-21)
- 1 opakowanie budyniu (waniliowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- laska waniliowa lub cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 200 g malin
Przygotować budyń tj. 2 szkl mleka zagotować z
laską wanilii i cukrem. Proszek budyniowy dobrze rozprowadzić w 1/2 szklance
mleka. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając całość zagotować.
Ugotowany budyń przykryć folią, tak aby dotykała jego powierzchni, co zapobiegnie powstania grubej skórki. Wystudzić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem.
Do kremu dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle miksując, aż do jego wyczerpania.
Dużą keksówkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia (powinna
nam lekko zwisać z obu stron blaszki).
Dno i jeden bok wykładamy kakaowymi herbatnikami(ładną stroną do spodu).
Każdy posmarować cienką warstwą kremu i przykleić biały herbatnik.
Blaszkę ustawić na kancie, podstawiając pod jeden bok np: książkę.
Wykładamy połowę kremu, na środku układamy maliny, lekko wgniatamy. Po bokach ułożyć jeszcze dwa rzędy malin. Przykryć kremem (zachowując dwie łyżki kremu do przyklejenia ostatnich herbatników).
Na wierzch układamy kakaowe herbatniki i
smarujemy dwoma łyżkami masy budyniowej, a
na tą z kolei przyklejamy ostatnią, jasną
warstwę herbatników.
Całość owijamy zbywającą folią i zostawiamy do
schłodzenia. Foremkę najlepiej ustawić na
kancie, aby wyszedł nam piękny trójkąt.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
lub najlepiej na całą noc to krem dobrze zastygnie, a ciastka nabiorą wilgoci.
Zimny i dobrze zastygnięty ustawiamy na wzór
piramidy. Kroimy w dwu centymetrowe trójkąty.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz