środa, 27 sierpnia 2014

"Kukułka" czekoladowo-kawowy przekładaniec



''KUKUŁKA" to przepyszny przekładaniec od mojej siostry(dziękuję).Jest bardzo delikatny, puszysty, wilgotny. Ze sporą ilością alkoholu i czekolady.Jestem przekonana, że będziecie nim zachwyceni. Jest tak znakomity, że ja zjadłam z od razu aż 3 porcję. Czy to świadczy tylko o moim łakomstwie, czy raczej potwierdza słowa? 

SKŁADNIKI:(prostokątna blaszka 25/35 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny)




 Biszkopt:
  •  60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
  •  120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 6 jaj dużych lub 7 mniejszych
  • 180 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 130 ml zimnej wody
  • 2 łyżki kakao                                                                                                                                                                                             Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Do piany dodajemy krem z żółtek i miksujemy. 
  •  Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam koniec wlać zimną wodę i delikatnie wymieszać rózgą. Przelać do formy wyłożonej  pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku  przez ok 35 minut.   

 Masa czekoladowo - kawowa:



  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50-100 
    ml likieru mocca lub innego czekoladowego
  •  (ewentualnie wódka)
 Ponadto:
  • 750 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 5 łyżeczek żelatyny lub 3 opakowania śmietan-fix
  • mleko do namaczania biszkoptów (lub cappuccino)
  • wiórki kokosowe do dekoracji lub biała czekolada

 Układ placka:

  • biszkopt
  • 1/2 śmietany
  •  okrągłe biszkopciki
  •  1/2 masy czekoladowej
  •  biszkopt 1/2 śmietany
  •  okrągłe biszkopty
  •   1/2 masy czekoladowej
 Sposób przygotowania:

> Kawę zalać 125 ml wrzątku i przelać przez sitko. Dodać połamane czekolady oraz alkohol. Zawartość garnka podgrzać, mieszając do rozpuszczenia czekolady (można rozpuszczać w kąpieli wodnej). Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać ostudzona żelatynę (lub śmietan-fixy).

 Ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Na dolnym płacie rozsmarować 1/2 bitej śmietany, a na niej ułożyć biszkopciki (moczone w mleku) jeden koło drugiego. Na ciastka równomiernie wyłożyć ostudzona masę czekoladowo - kawową. Całość przykryć drugim płatem ciasta. Czynności powtórzyć od początku (na biszkopcie rozsmarować pozostałą śmietanę, ułożyć biszkopciki, zalać masą). Wierzch można oprószyć wiórkami lub polać biłą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

 Smacznego!



Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

2 komentarze:

  1. Wygląda genialnie! Superprzepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie , smakuje rewelacyjnie, poprawia humor

    OdpowiedzUsuń