Tort jest przepyszny! Już sam wygląd zachęca do spróbowania.
To był jeden z moich pierwszych wypieków, w którym użyłam szpinak. Dodałam go nie tylko do biszkoptu lecz również i kremu. Efekt był niesamowity, a smak jeszcze lepszy.
Czasami warto eksperymentować.
Przepis mojego autorstwa.
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm;czas przygotowania ok. 3 godziny)
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Poncz (pół szklanki jasnej herbaty +1 łyżka cukru +1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżka wódki)
KREM:
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 4 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- olejek śmietankowy(kilka kropli)
WYKONANIE:
Szpinak umyć i osuszyć.
Do blendera włożyć część liści, zasypać dwoma łyżkami cukru, rozdrobnić. Dodać kolejne porcje szpinaku, aż do jego wyczerpania i bardzo dokładnie rozdrobnić. Zachować.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając 4 łyżki cukru i połowę zachowanego szpinaku. Zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała jego powierzchni. Całkowicie ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do kremu dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Na sam koniec dodać zapach. Zachować w lodówce do momentu przekładania tortu.
BISZKOPT:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boki pozostawić czyste.
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować na puszysty krem kogel-mogel z połową cukru, cukrem waniliowym, dodając pod koniec proszek do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować do białości, wlać uwiercone żółtka i dokładnie połączyć.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec wsypać cukier i dalej miksować , aż do rozpuszczenia cukru.
Wlać pozostały szpinak i delikatnie wymieszać.
Do masy dodawać na przemian przesianą mąkę ze szpinakową pianą. Delikatnie wszystko połączyć.
Wlać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 45 minut.
Wystudzić. Wyrównać biszkopt i przekroić na dwa krążki .
Każdy nasączyć, przełożyć i posmarować kremem wierzch i boki tortu.
Boki posypać pistacjami, wierzch udekorować plasterkami kiwi.
Łyżeczkę ziemniaczanej mąki rozprowadzić z wodą i łyżką cukru.
Zagotować rzadki kisiel. Letnim posmarować za pomocą pędzelka plasterki kiwi. Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Fantastyczny pomysł! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń