Tort jest bardzo delikatny i aromatyczny.
Zrobiłam go dla mojego synka na Promocję Pierwszej Klasy. Wszystkim bardzo smakował. Możliwe, że zasługą tego były jego dwa różne kremy i poncz.
Ze składników tych wyszedł mi duży, prostokątny tort na 50-60 porcji.
SKŁADNIKI NA BISZKOPTY:( blaszka 35/40 cm ; czas przygotowania ok. 5 godzin)
Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej.
BIAŁY:
- 10 jaj
- 300 g cukru
- Szczypta soli
- 350 g jogurtu (grecki)
- 300 ml oleju
- 2 cukry waniliowe lub ziarnka z jednej laski wanilii
- 2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- 500 g mąki
KAKAOWY:
- 5 jaj
- 200 g cukru
- Szczypta soli
- 150 g jogurtu (grecki)
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 220 g mąki
- 2 łyżki kakao
- Kilka kropli olejku rumowego
KREM BUDYNIOWY:
- 1/2 l mleka
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
KREM SEROWY:
- 200 g masła(miękkie)
- 400 g serka typu philadelphia lub kanapkowy(śmietankowy)
- 150 g cukru pudru
PONCZ:
- Sok z jednej cytryny
- Sok z jednej pomarańczy
- 1 szklanka wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki wódki
DEKORACJA:
- 200 g białej masy plastycznej z cukru tzw. fondant; ewentualnie może być marcepan lub słona masa gotowana(ptysiowa)
- Barwnik spożywczy(czerwony,czarny, zielony lub inne)
- Cukier puder do dekoracji ok. 200 g
WYKONANIE:
BUDYŃ zagotować wg przepisu na opakowaniu z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć folią tak, aby dotykała jego powierzchni. Wystudzić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na biały krem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do jego wyczerpania ciągle miksując. Odstawić.
BISZKOPT BIAŁY jaja miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kogel-mogel. Dodać jogurt, olej delikatnie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z sodą i kwasek. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Dno blachy wyłożyć pergaminem , boki pozostawić czyste. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 45- 55 minut. Sprawdzić środek patyczkiem, który po wyjęciu musi być czysty.
Lekko wystudzić, jeszcze ciepły wyłożyć na metalową kratkę wierzchem do spodu do wystudzenia. Zimny przekroić poziomo na dwa, takie same placki.
KAKAOWY wykonać podobnie dodając mąkę przesianą z kakaem. I skracając kilka minut czas pieczenia.
PONCZ w rondelku zagotować soki, wodę i cukier przez 10 minut. Nie mieszamy.
Gotowy, lekko przestudzić, wlać alkohol i nasączyć biszkopty.
KREM SEROWY miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na biały krem, następnie dodać cały serek. Miksować na dużych obrotach przez kilka minut.
Zachować w lodówce de czasu dekoracji.
PRZEKŁADANIE:
Biszkopt przekroić na pół, kakaowy ewentualnie wyrównać. Nasączyć ponczem. Poczekać 20 minut aby dobrze nawilgotniały.
Przełożyć kremem budyniowym.
Wierzch i boki posmarować dokładnie kremem serowym. Wygładzić. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pozostały krem zmiksować jeszcze raz z dodatkowym cukrem pudrem.
Zabarwić część na zielono . Udekorować krawędzie tortu.
Masę plastyczną zabarwić na kilka kolorów. Rozwałkować każdy i wycinać dekorację taką jak : czapki, dyplom itp.
Udekorować według gustu zimny tort.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz