Domowe czekoladki z białej czekolady o nadzieniu cappuccino.
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu oraz niezwykle smaczne.
SKŁADNIKI:(silikonowa foremka do czekoladek(15 szt); czas przygotowania 20 minut; czas oczekiwania 60 minut)
- 150 g białej czekolady
- 30 g białej czekolady
- 2 łyżeczki cappuccino np: waniliowe
- 1 łyżka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka wódki
Do miseczki wrzucić 150 g białej czekolady w kostce, rozpuścić nad parą lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy. Dokładnie wymieszać i ponakładać po jednej łyżeczce do silikonowej foremki.
W drugiej miseczce rozpuścić 30 g białej czekolady. Dodać cappuccino i alkohol, wymieszać, wlać łyżkę mleka skondensowanego, wymieszać.
Czekolada zacznie szybko gęstnieć i będzie przypominać swoją konsystencją elastyczną pastę. Za pomocą łyżeczki od kawy nabierać niewielką ilość pasty i formować kulki wielkości orzecha laskowego. Poukładać w silikonowej foremce i zalać całość pozostałą białą czekoladą. Wstawić na 60 minut do lodówki, aby dobrze zastygły. Zimną wyjąć z foremki.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz