Ten jest bardzo skromny, zawiera tylko kruszonkę.
Jednak jeśli ktoś lubi, może go posmarować dżemem, masłem lub użyć świeże owoce sezonowo.
SKŁADNIKI:( duża blaszka 25/35 cm ; czas przygotowania i pieczenia ok. 120 minut)
- 500 ml maślanki
- 14 g drożdży instant(2 opakowania na 500 g mąki każde)
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1000 g mąki
- 50 g roztopionego masła(tylko)
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
Do posmarowania jedno roztrzepane jajko.
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę mąki.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o tej samej temperaturze.
Drożdżowe łatwiej i szybciej nam urośnie.
Maślankę lekko podgrzać, wsypać suche drożdże, cukry i szklankę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut. Następnie wsypać prawie całą pozostałą mąkę, dodać jajka, sól i wyrabiać ciasto ok. 10 minut(będzie nam się lepić do dłoni).
Następnie wlać letnie, rozpuszczone masło i dalej wyrabiać , aż do jego wchłonięcia.
Na sam koniec dosypać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość wolne podobne do ciasta na pierogi. Posypać z wierzchu mąką i pozostawić do podwojenia swojej objętości na ok. 30 minut.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Pozostawić w ciepłym miejscu do drugiego wyrośnięcia.
Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180'C przez ok. 45 minut.
Upieczone na złoty kolor wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce, aż ostygnie.
Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.
Aby nam nie wysychało, przechowywać je pod przykryciem lub w plastikowym woreczku.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Nie jadłam drożdżowca na maślance, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń