Królik w sosie cytrynowym z rodzynkami i marchwią.
Jest niezwykle smaczny i prosty w wykonaniu.
SKŁADNIKI:(na 4 osoby ; czas przygotowania 70 minut)
- 1 królik ok.1,3 kg
- 1 cebula
- 2 marchwie
- 3 łyżki oleju
- garść rodzynek
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz,
- 1 szklanka wody
- sok z jednej cytryny
Królika umyć, poćwiartować, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoty kolor porcje królika.
Na tłuszczu po smażonym mięsie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkową kostkę.
Do garnka wlać wodę, rozpuścić kostkę rosołową. Poukładać królika.Wlać sok z cytryny. Wrzucić garść rodzynek i podsmażone warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości i odparowania wody, aż powstanie lekki sosik(ok. 50 minut od czasu do czasu mieszając).
Doprawić pieprzem i solą.
Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz surówką.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Ciekawy post ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com