Biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty, pięknie wygląda i dobrze smakuje. Zrobiony jest bez tłuszczu. Zawiera dużą ilością czekolady oraz sporą porcję szpinaku. Aby miał taki piękny i żywy kolor, koniecznie musimy użyć świeży szpinak, który z łatwością znajdziemy w dużym centrum handlowym.
Przepis jest mojego autorstwa, z czego jestem bardzo dumna.
Zachęcam do jego wypróbowania tak miłośników , jak i przeciwników zielonego , bardzo zdrowego warzywa czyli szpinaku.
SKŁADNIKI:(jedna duża keksówka lub dwie małe ; czas przygotowania 90 minut)
Biszkopt:
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
- 120 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- strata skórka z jednej pomarańczy
- 100 ml zimnej wody
- 125 g zimnej, mlecznej czekolady
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka cukru
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej (płatki)
WYKONANIE:
Pomarańcze umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę( tylko pomarańczową część) na tartce o małych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
Szpinak umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1/3 zasypać łyżką cukru i dokładnie rozdrobnić blenderem , stopniowo dodając pozostałą część.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Zimną czekoladę 125 g rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
Żółtka zmiksować z 2/3 częścią cukru na kogel-mogel . Dodać skórkę. Wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1/3 cześć cukru i dalej ubijać, aż do jego rozpuszczenia.
Odłożyć 2 łyżki do rozdrobnionego szpinaku i delikatnie wymieszać.
Do pozostałych dodać kogel-mogel, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć.
Wlać zimną wodę. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę , do drugiej szpinak z pianą. Dokładnie połączyć.
Keksówkę wyłożyć pergaminem .
Na dno wlać 1/2 część ciasta zielonego, potem ciasto czekoladowe i na wierzch pozostałe ciasto zielone. Przeciąć nożem od dołu do góry w kilku miejscach.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 - 40 minut.
Sprawdzić środek patyczkiem.
Polewa czekoladowa
Do śmietanki wrzucić kostki czekolady mlecznej.
Rozpuścić w mikrofali na średniej mocy.
Wymieszać, aż będzie jednolita polewa.
Jeszcze letni biszkopt wyjąć z formy. Naciąć przez środek wzdłuż pionowo(na 1/3 wysokości, nie przecinając boków). Lekko rozchylić i wlać część polewy.
Pozostałą posmarować wierzch i posypać białą czekoladą.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz