chleby, bułki, drożdżówki,ciasta, rogaliki itp.
Dziś zrobiłam mini drożdżówki z prażonymi jabłkami, rodzynkami i pyszną kruszonką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek w sam raz.
SKŁADNIKI:(ok. 30 mini drożdżówek ;czas przygotowania ok.2 godziny)
- 7 g drożdży instant (na 500 g mąki)
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki
- 50 g roztopionego masła
- 550 g - 600 g mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
KRUSZONKA:
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Pozostawić, aby lekko wyrosły.
Do średniej miski wsypać 500 g maki, pozostały cukier, sól, dodać żółtka, jajko, wlać resztę mleka i wódkę. Wyrabiać ciasto ok. 15 minut. Dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać , aż do jego wchłonięcia. Gdyby nam się bardzo kleiło do rąk dosypać resztę mąki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Prażone jabłka wymieszać z cynamonem i ewentualnie dosłodzić.
Przygotować kruszonkę tj.do miseczki wsypać cukier i mąkę, dodać masło i wszystko rozdrobnić dokładnie w palcach.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt(20/35 cm) o grubości 0,5 cm , podsypując spód mąką.
Za pomocą radełka lub noża pokroić na kwadraty (7 x 7).
Na środek ułożyć po łyżeczce jabłek, skleić przekątne rogi, posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką i posypać hojnie kruszonką.
Układać na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując pewien odstęp. Poczekać, aby jeszcze raz wyrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' C na złoty kolor ok. 20 minut.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz