Najlepiej smakuje ciepły, prawie prosto z piekarnika.
Przepis od p. Danuty Walczak
SKŁADNIKI:(forma do babki ; czas przygotowania ok. 90 minut)
- 450 g maki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 1 torebka drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 30 g roztopionego, wystudzonego masła (margaryny)
- 200 ml ciepłego mleka
- 70 ml ciepłej wody
do obtaczania kulek:
WYKONANIE:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki. Wymieszać, pozostawić rozczyn do wyrośnięcia ( jeśli użyjemy drożdże instant, nie robimy rozczynu, dodajemy je bezpośrednio lub mieszamy z letnim mlekiem).
Do średniej miski wsypać przesianą mąkę,dodać sól, wymieszać. W mące na środku zrobić wgłębienie, wlać masło, wodę, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (jeśli będzie się lepić do rak, podsypać mąką). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoi swoją objętość (w ciepłe miejsce).
Wyrośnięte ciasto najlepiej podzielić na 6 części, potem każdą część na pół i każdą połówkę na 5 równych kawałków. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i zamoczyć w maśle, a potem obtoczyć w cukrze z cynamonem. Układać w natłuszczonej formie do babki, nie dociskać! (formy silikonowej nie natłuszczamy).
Gotowe ciasto odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika 170'C piec około 40 minut (do zrumienienia).
Upieczone ciasto zostawić w formie ok. 15 min, po tym czasie wyjąć na metalową kratkę aby przestygło.Kawałki chleba najlepiej odrywać ręcznie . Bardzo smaczne z zimnym mlekiem.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz