Szybki i pyszny deser z jabłek oraz ciasta francuskiego.
SKŁADNIKI:(20 sztuk ; czas przygotowania ok. 30 minut)
- 3 jabłka
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (prostokątne)(2 x 275 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- sok z jednej cytryny
- cukier puder do posypania
Dodatkowo forma na muffinki i papierowe papiloty
WYKONANIE:
W foremkę na muffinki powkładać papierowe papiloty.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne,nie obierać, pokroić w cienkie plasterki na mandolinie lub nożem. Skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić za pomocą radełka w paski (2,5-3 cm).
Posypać cynamonem i cukrem. Układać na każdym po 6-7 plasterków jabłka, tak aby zachodził jeden na drugi. Zwinąć jak ślimaczka i wkładać do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 20 minut.
Upieczone i chłodne posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Robilam kiedyś podobne, piękne i smaczne!
OdpowiedzUsuń