środa, 22 października 2014

Róże z jabłek i ciasta francuskiego


Szybki i pyszny deser z jabłek oraz ciasta francuskiego. 

SKŁADNIKI:(20 sztuk ; czas przygotowania ok. 30 minut)

  • 3 jabłka
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (prostokątne)(2 x 275 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder do posypania

 Dodatkowo forma na muffinki i papierowe papiloty


WYKONANIE:
W foremkę na muffinki powkładać papierowe papiloty.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne,nie obierać, pokroić w cienkie plasterki na mandolinie lub nożem. Skropić sokiem z cytryny. 
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić  za pomocą radełka w paski (2,5-3 cm).
Posypać cynamonem i cukrem. Układać na każdym po 6-7 plasterków jabłka, tak aby zachodził jeden na drugi. Zwinąć jak ślimaczka i wkładać do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 20 minut.
Upieczone i chłodne posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;) 










1 komentarz: