środa, 22 października 2014

Szarlotka sypana bez jaj






Szarlotka sypana bez jaj. Kiedyś była w zeszycie mojej mamy, teraz często ją widzę w internecie. W tym roku tyle jabłek dookoła, że warto je  wykorzystać na wszystkie możliwe  sposoby. Polecam bardzo prosty i szybki przepis na przepyszną szarlotkę bez jaj ,bez miksera, bez blendera. Potrzebna nam będzie tylko tortownica, miska, szklanka, tarka i nóż. Oczywiście piekarnik też jest konieczny.;)

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 22/26 cm ; czas przygotowania 75 minut)


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2/3 kostki zimnego masła (170 g)
  • Cukier puder do posypania szarlotki 
Mąkę, cukier, kaszę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną szklankę suchych składników, na nie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą szklankę suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek, posypać cynamonem.
 Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 65 minut. Pod tortownicę warto podłożyć folię aluminiową gdyż podczas pieczenia najprawdopodobniej wycieknie dnem trochę soku z jabłek. Gotową szarlotkę pozostawić do schłodzenia. Zimna posypać cukrem pudrem.
Szarlotka dobrze się kroi, można podawać z lodami czy bitą śmietaną.
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz