Szarlotka sypana bez jaj. Kiedyś była w zeszycie mojej mamy, teraz często ją widzę w internecie. W tym roku tyle jabłek dookoła, że warto je wykorzystać na wszystkie możliwe sposoby. Polecam bardzo prosty i szybki przepis na przepyszną szarlotkę bez jaj ,bez miksera, bez blendera. Potrzebna nam będzie tylko tortownica, miska, szklanka, tarka i nóż. Oczywiście piekarnik też jest konieczny.;)
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 22/26 cm ; czas przygotowania 75 minut)
Mąkę, cukier, kaszę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną szklankę suchych składników, na nie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą szklankę suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek, posypać cynamonem.
Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 65 minut. Pod tortownicę warto podłożyć folię aluminiową gdyż podczas pieczenia najprawdopodobniej wycieknie dnem trochę soku z jabłek. Gotową szarlotkę pozostawić do schłodzenia. Zimna posypać cukrem pudrem.
Szarlotka dobrze się kroi, można podawać z lodami czy bitą śmietaną.
Smacznego ;)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.

Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 65 minut. Pod tortownicę warto podłożyć folię aluminiową gdyż podczas pieczenia najprawdopodobniej wycieknie dnem trochę soku z jabłek. Gotową szarlotkę pozostawić do schłodzenia. Zimna posypać cukrem pudrem.
Szarlotka dobrze się kroi, można podawać z lodami czy bitą śmietaną.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz