niedziela, 30 listopada 2014

Babka truflowa




SKŁADNIKI:(Foremka na babkę z kominkiem ; czas przygotowania 80 minut)


Trufle:

  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego "Nutella"

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 230 g mąki
  • 1 budyń śmietankowy

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany 30%
  • kilka łyżek siekanych orzechów


WYKONANIE:

Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
 Krem czekoladowy schłodzić w lodówce. Z zimnego, za pomocą dwóch małych łyżeczek lub łyżki do melona uformować trufle ok. 15 sztuk. Ułożyć na foli aluminiowej i wstawić do zamrażalki na kilkanaście minut, aby stwardniały.
Masło rozpuścić i wlać do oleju.
W misce zmiksować jajka z cukrem,cukrem waniliowym,solą na puszysty krem ok.5 minut.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Zmiksować na małych obrotach, wlać tłuszcz i wymieszać.
Do formy wyłożć 1/3 ciasta i ułożyć połowę trufli, Wylać 1/3 część ciasta i ułożyć pozostałe trufle, które przykrywamy resztą ciasta. Wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku  w 180'C przez ok. 55 minut, sprawdzić patyczkiem środek, patyczek musi być suchy po wyjęciu.
Poczekać, aż lekko przestygnie. Wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. 
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.Dokładnie wymieszać. 
Polać letnią babkę i posypać siekanymi orzechami.
 Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego :)

 Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku









2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, zapisałam sobie i myślę na na święta z niego skorzystam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń