Trufle:
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego "Nutella"
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 g masła
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g mąki
- 1 budyń śmietankowy
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany 30%
- kilka łyżek siekanych orzechów
WYKONANIE:
Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Krem czekoladowy schłodzić w lodówce. Z zimnego, za pomocą dwóch małych łyżeczek lub łyżki do melona uformować trufle ok. 15 sztuk. Ułożyć na foli aluminiowej i wstawić do zamrażalki na kilkanaście minut, aby stwardniały.
Masło rozpuścić i wlać do oleju.
W misce zmiksować jajka z cukrem,cukrem waniliowym,solą na puszysty krem ok.5 minut.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Zmiksować na małych obrotach, wlać tłuszcz i wymieszać.
Do formy wyłożć 1/3 ciasta i ułożyć połowę trufli, Wylać 1/3 część ciasta i ułożyć pozostałe trufle, które przykrywamy resztą ciasta. Wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut, sprawdzić patyczkiem środek, patyczek musi być suchy po wyjęciu.
Poczekać, aż lekko przestygnie. Wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.Dokładnie wymieszać.
Polać letnią babkę i posypać siekanymi orzechami.
Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Ciekawy przepis, zapisałam sobie i myślę na na święta z niego skorzystam. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń