Torcik jest bardzo czekoladowy, z małą ilością mielonych migdałów, a dzięki konfiturze morelowej jest wilgotny i łatwy w krojeniu. Tort jest bardzo delikatny i aromatyczny. Moim gościom bardzo smakował. W Wiedniu jeszcze nie byłam ale liczę, że w przyszłości będę mogła nadrobić zaległości i przekonać się osobiście jak smakuje klasyczny Sachertorte.
Ten jednak i tak całkowicie mnie zadowala więc chyba nie będę się spieszyć z kupnem biletu.
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania 160 minut)
- 6 jajek(oddzielnie żółtka i białka)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 130 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 200 g morelowej konfitury
- kilka łyżek czekoladowych wiórek, suszona morela i łyżeczka migdałów w płatkach
PONCZ:
POLEWA:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki 30%
WYKONANIE:
Tortownicę posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminowy krążkiem.
W rondelku z podwójnym dnem rozpuścić połamaną czekoladę z masłem i pieprzem (nie gotować).
Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Żółtka połączyć z czekoladą. Dodać mielone migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Do czekolady dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
Do tzw. suchego patyczka. Upieczony i lekko przestudzony wyłoży na metalową kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować poncz i polewę.
Poncz:
Wodę gotować z cukrem i powidłami ok. 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnego dodać łyżkę wódki.
Polewa:
Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem i śmietaną.
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na pół. Nasączyć ponczem i odczekać kwadrans, aby dobrze wchłonął wilgoć. Ułożyć pierwszy biszkopt na paterze i posmarować konfiturą. Przykryć drugim biszkoptem , docisnąć i odstawić na pól godziny do lodówki.
Dobrze schłodzony, polać dokładnie letnią polewą i rozprowadzić po bokach.
Udekorować wiórkami z czekolady, morelą i migdałami. Pozostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu.
Smacznego:)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz