czwartek, 4 grudnia 2014

Tort Sachera-Tarta Sacher



Tort Sachera-Tarta Sacher, czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany  czekoladową polewą .  Znany jest na całym świecie. Przepis oryginalny jest dobrze strzeżony ale i tak są osoby , które usiłują go odkryć (ja również),tworząc własne wariacje. Przepis podpatrzyłam w hiszpańskim ''MasterChef'' u Samanthy Vallejo.
Torcik jest bardzo czekoladowy, z małą ilością mielonych migdałów, a  dzięki konfiturze morelowej  jest wilgotny i łatwy w krojeniu.  Tort jest bardzo delikatny i aromatyczny. Moim gościom bardzo smakował. W Wiedniu jeszcze nie byłam ale liczę, że w przyszłości będę mogła nadrobić zaległości i przekonać się osobiście jak smakuje klasyczny Sachertorte. 
Ten jednak i tak całkowicie mnie zadowala więc chyba  nie będę się spieszyć z kupnem biletu.  

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania 160 minut)


  • 6 jajek(oddzielnie żółtka i białka)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 130 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu



  • 200 g morelowej konfitury
  • kilka łyżek czekoladowych wiórek, suszona morela i łyżeczka migdałów w płatkach 

PONCZ:


  • 120 g wody 
  • 120 g cukru 
  • 2 łyżki konfitury 
  • 1 łyżka wódki


POLEWA:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 30%


WYKONANIE:
Tortownicę posmarować masłem,  dno wyłożyć pergaminowy krążkiem.
W rondelku z podwójnym dnem  rozpuścić połamaną czekoladę z masłem i pieprzem (nie gotować).
Żółtka ukręcić z cukrem  na kogel-mogel. 
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem  waniliowym.
Żółtka połączyć z czekoladą. Dodać mielone migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Do czekolady dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
Do tzw. suchego patyczka. Upieczony i lekko przestudzony wyłoży na metalową kratkę i pozostawić do wystygnięcia. 

Przygotować poncz i polewę.

Poncz: 
Wodę gotować z cukrem i powidłami ok. 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnego dodać łyżkę wódki.

Polewa:
Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem i śmietaną.

Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na pół. Nasączyć ponczem i odczekać kwadrans, aby dobrze wchłonął wilgoć. Ułożyć pierwszy biszkopt na paterze i posmarować konfiturą. Przykryć drugim biszkoptem , docisnąć i odstawić na pól godziny do lodówki.
Dobrze schłodzony, polać dokładnie letnią polewą i rozprowadzić po bokach.
 Udekorować wiórkami z czekolady, morelą i migdałami. Pozostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu.
Smacznego:)





Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz