Królik smażony z czosnkiem i winem czyli conejo al ajillo.
W hiszpańskiej kuchni mięso z królika jest bardzo popularne i lubiane.
Często używane jest w czasie diety z powodu małej zawartości tłuszczu.
Do królika świetnie pasuje czosnek i wino. Potrawa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. W sam raz na jesienne, chłodne dni.
- 1 tuszka królika ok. 1,2 kg
- 4-5 łyżek oleju
- 4 duże ząbki czosnku
- szklanka białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, natka pietruszki
WYKONANIE:
Królika poćwiartować i umyć pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć przyprawione kawałki królika. Smażyć z obu stron, aż będzie rumiany(ok. 20 minut)
Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno posiekać lub utłuc w moździerzu.
Dodać do rumianego królika dodać czosnek i lekko podsmażyć, uważając, aby się nie spalił.
Wlać wino i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przekryciem kilka minut, aż wino trochę odparuje. Uduszonego królika przełożyć na półmisek.
Powstały sos rozdrobnić w blenderze dodając kilka listków pietruszki.
Sosem polać królika, podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie facebooku
Przygotować królika - moje kulinarne marzenie a zarazem wyzwanie na najbliższy czas. :) Twój wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli lubisz czosnek powinien Ci smakować, może nawet obliżesz palce? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorotko, twój królik bardzo przypadł do gustu paniom z forum szęśćdziesiatek. Cały blog zreszta też. pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń