niedziela, 23 listopada 2014

Królik smażony z czosnkiem i winem


Królik smażony z czosnkiem i winem czyli conejo al ajillo. 
W hiszpańskiej kuchni mięso z królika jest bardzo popularne i lubiane.
Często używane jest w czasie diety z powodu małej zawartości tłuszczu.
 Do królika świetnie pasuje czosnek i wino. Potrawa jest bardzo  aromatyczna i lekko pikantna. W sam raz na jesienne, chłodne  dni.

SKŁADNIKI:(dla 2-4 osób ; czas przygotowania ok.40 minut)
  • 1 tuszka królika ok. 1,2 kg
  • 4-5 łyżek oleju
  • 4 duże ząbki czosnku
  • szklanka białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, natka pietruszki
WYKONANIE:
Królika poćwiartować i umyć pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć przyprawione kawałki królika. Smażyć z obu stron, aż będzie rumiany(ok. 20 minut) 
Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno posiekać lub utłuc w moździerzu.
Dodać do rumianego królika dodać czosnek i lekko podsmażyć, uważając,  aby się nie spalił.
Wlać wino i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przekryciem kilka minut, aż wino trochę odparuje. Uduszonego królika przełożyć na półmisek.
Powstały sos rozdrobnić w blenderze dodając kilka listków pietruszki.
Sosem polać królika, podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką.
Smacznego :) 
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku






Serdecznie zapraszam do polubienia mnie facebooku


3 komentarze:

  1. Przygotować królika - moje kulinarne marzenie a zarazem wyzwanie na najbliższy czas. :) Twój wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, jeśli lubisz czosnek powinien Ci smakować, może nawet obliżesz palce? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko, twój królik bardzo przypadł do gustu paniom z forum szęśćdziesiatek. Cały blog zreszta też. pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń