Kolejna propozycja jesienna, to magdalenki z dynią i marchwią.
SKŁADNIKI:(na 16 średnich magdalenek ; czas przygotowania 40 minut)
- 4 średnie jajka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 150 g startej marchwi
- 150 g startej dyni
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Miksować ok, 5 minut na puszysty kogel-mogel. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Zmiksować na małych obrotach lub wymieszać łyżką. Wlać tłuszcz i dokładnie połączyć. Wsypać marchew i dynię. Wymieszać.
Papierowe papiloty umieścić w formie na muffiny.
Do 2/3 wysokości ponakładać łyżką ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C przez ok. 20-25 minut do tzw suchego patyczka.
KREM:
250 g twarożku do smarowania typu Philadelphia
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie dodać cały,dobrze schłodzony serek i dokładnie zmiksować.
Nałożyć do rękawa cukierniczego i dekorować zimne magdalenki.
Na krem można ułożyć kawałki kandyzowanej dyni przepis tutaj.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń