poniedziałek, 24 listopada 2014

Magdalenki z dynią


Kolejna propozycja jesienna, to magdalenki z dynią i marchwią. 

SKŁADNIKI:(na 16 średnich magdalenek ; czas przygotowania 40 minut)

  • 4 średnie jajka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 150 g startej marchwi
  • 150 g startej dyni
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka  sody
  • 1 łyżeczka cynamonu 

WYKONANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Miksować ok, 5 minut na puszysty  kogel-mogel. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Zmiksować na małych obrotach lub wymieszać łyżką. Wlać tłuszcz i dokładnie połączyć. Wsypać marchew i dynię. Wymieszać.
Papierowe papiloty umieścić w formie na muffiny. 
Do 2/3 wysokości ponakładać łyżką ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C przez ok. 20-25 minut do tzw suchego patyczka. 


KREM:
250 g twarożku do smarowania typu Philadelphia 
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
cukier waniliowy

Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie dodać cały,dobrze schłodzony serek i dokładnie zmiksować. 
 Nałożyć do rękawa cukierniczego i dekorować zimne magdalenki.
Na krem można ułożyć kawałki kandyzowanej dyni przepis tutaj.
Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku







1 komentarz: