niedziela, 9 listopada 2014

Pierniczki ekspresowe z bakaliami


Święta tuż, tuż. Czas pomyśleć o piernikach. Pierniczki są bardzo delikatne, puszyste  nawet zaraz po upieczeniu. Mają słodki, korzenny aromat.
Bakalie dodatkowo wzbogacają ich smak i podkreślają odświętny nastrój. 
Ja połowę nadziałam dżemem wiśniowym. Schowałam  do hermetycznego pudełka i jeśli doczekają świąt, będą z polewą czekoladową. 


SKŁADNIKI:(duża porcja ; czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia ok. 70 minut)

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g mąki razowej(mix)
  • 250 g miodu (wielokwiatowy)
  • 100 ml rumu lub wódki
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru najlepiej trzcinowy
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki (czubate) przyprawy do pierników lub utłuczonych w moździerzu kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, goździki, anyż, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
  • 1 łyżka kakao 
  • 100 g suszonych śliwek lub rodzynki
  • 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki


dodatkowo kilka łyżek dżemu wiśniowego lub śliwkowego jeśli chcemy pierniczki nadziewane

WYKONANIE:  


Bakalie bardzo drobno pokroić.
Miód podgrzać na małym ogniu z rumem do momentu zagotowania.
W drewnianej niecce lub dużej misce wymieszać mąki z sodą, bakaliami i przyprawami. 
Ująć  szklankę mąki i odłożyć.

Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować. Całość wlewać stopniowo do maki i mieszać łyżką. Gdy zużyjemy wszystkie jajka do masy wlewamy stopniowo jeszcze gorący miód i wszystko zagniatamy na elastyczne ciasto. Na sam koniec dodajemy ostatnią szklankę mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pól godziny aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na 4 części (będzie nam wygodniej je wałkować).
Ciasto cienko wałkujemy na grubości  ok.3 mm podsypując troszkę mąki. Wycinamy foremką ciastka np. serca.

Jeśli chcemy mieć pierniczki nadziewane, kroimy ciasto nożem lub radełkiem na paski o szerokości naszej foremki. 
Na jednym pasku lekko odbijamy foremkę. W środek każdego ciasteczka nałożyć troszkę dżemu, położyć drugi pasek ciasta, lekko docisnąć ciasto pomiędzy dżemem i foremką wycinać pierniczki.(musimy uważać, aby nie przeciąć foremką  dżemu bo podczas pieczenia wypłynie nam z pierniczka).


Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 15-20 minut.
Pierniczki podwoją swoją objętość. Upieczone schłodzić na kratce. 
Pierniczki są puszyste i delikatne  zaraz po upieczeniu. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku aż do świąt i dzień przed degustacją zanurzyć w czekoladzie lub polać lukrem.
Moim dzieciom smakowały i w skromnym wydaniu.
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz