Sos beszamelowy jest bardzo delikatny i aromatyczny. Doskonale nadaje się do zapiekanych warzyw, makaronów, mięs. Można go modyfikować i wzbogacać smakowo dodając np. musztardę, ketchup, chrzan, sok z cytryny, zioła itp.
W Hiszpanii z gęstego i zimnego sosu robi się przepyszne i niesamowicie delikatne krokiety o różnorodnych smakach np. z jajkiem, z krewetką, z szynką itp. Wystarczy trochę beszamelu i resztek z wczorajszego dnia aby otrzymać nowe, smaczne danie.
SKŁADNIKI:(na ok.1000 g sosu ; czas przygotowania 25 minut)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka
- 2 duże łyżki mąki z czubkiem
- 750 ml zimnego mleka
- sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Cebulkę obrać i drobno pokroić w kostkę. Na patelni delikatnie rozgrzać oliwę z masłem. Wsypać pokrojoną cebulę, lekko zarumienić. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Następnie stopniowo dolewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy. Na początku sos jest gęsty, przypomina pure, ale z każdym dolaniem mleka robi się coraz bardzie kremowy i jasny. Na koniec doprawić przyprawami. Sos najlepiej używać jeszcze gorący. Im chłodniejszy, tym gęstszy zaś na jego powierzchni tworzy się kożuch, aby temu zapobiec możemy sos przykryć folią spożywczą.
Folia musi dotykać jego powierzchni.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz