SKŁADNIKI:(czas moczenia mięsa od kilku do kilkunastu godzin ; można i dłużej)
PANIERKA:
- 3-4 łyżki maki
- 2 jajka(roztrzepane)
- ok. 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
WYKONANIE:
Steki lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać przyprawami, ułożyć w misce lub salaterce i zalać mlekiem. Mleko powinno przykrywać kotlety. Odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Przed smażeniem odlać mleko. Kotlety lekko osuszyć. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Każdy stek obtoczyć w mace, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolicie krwiste - krócej. Podawać z frytkami, ryżem, ziemniakami oraz surówką.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz