Ciasteczka są niezwykle aromatyczne, delikatne i kruche.
SKŁADNIKI:(czas przygotowana i pieczenia ok. 90 minut)
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 150 g cukru
- 100 ml śmietany 25%
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 650-700 mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mąka do podsypania
WYKONANIE:
Do rondelka dodać pokrojone w kostkę masło, miód i cukier. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do miski przesiać mąkę z sodą i kakaem. Wbić jajka, wlać letni miód, śmietanę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części(ułatwi nam to cienko rozwałkować ciasto)
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na grubość 2-3 mm lub jeszcze cieniej.
Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.5-7 minut. Pozostawić na metalowej kratce do schłodzenia. Zimne przechowywać w hermetycznym pudełku.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz