środa, 17 grudnia 2014

Piernikowe ciasteczka





Ciasteczka są niezwykle aromatyczne, delikatne i kruche. 

SKŁADNIKI:(czas przygotowana i pieczenia ok. 90 minut)

  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietany 25%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli 
  • 650-700 mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mąka do podsypania


WYKONANIE:
Do rondelka dodać pokrojone w kostkę masło, miód i cukier. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do miski przesiać mąkę z sodą i kakaem. Wbić jajka, wlać letni miód, śmietanę oraz pozostałe składniki. Zagnieść  ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części(ułatwi nam to cienko rozwałkować ciasto)
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na grubość 2-3 mm lub jeszcze cieniej.
Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.5-7 minut. Pozostawić na metalowej kratce do schłodzenia. Zimne przechowywać w hermetycznym pudełku. 
Smacznego :)


Serdecznie zapraszam na mój facebook








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz