Święta już za kilka dni, proponuję Wam jeszcze upiec piernik żydowski. Niektórzy uważają, że powinno się go zrobić dwa tygodnie przed świętami, aby leżakując nabrał aromatu i wilgoci. Mogę Was jednak zapewnić, że mój piernik można jeść nawet na drugi dzień. Jest dość słodki o dobrze wyczuwalnym smaku miodu, bakalii i przypraw korzennych.
W moim regionie bardzo lubiany i popularny.Piernik jest puszysty i aromatyczny.
Z tych proporcji otrzymamy dwa pierniki o wymiarze 10x25 cm.
SKŁADNIKI:(dwie blaszki keksówki 10x25 cm ; czas przygotowania 90 minut)
- 4 jajka
- 200 g cukru najlepiej trzcinowy
- 2 łyżki kawy naturalnej
- 100 ml mleka
- 400 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczka od kawy soli
- 1/4 łyżeczka od kawy pieprzu
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 500 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 100 ml oleju
- 200 g pokrojonych śliwek
- 150 g orzechów włoskich
Dodatkowo łyżeczka masła do posmarowania blaszek i mąka do posypania foremek.
WYKONANIE:
Foremki posmarować masłem i posypać mąką, nadmiar wysypać.Piekarnik nagrzać do 170'C (jeśli będzie pieczony w wyższej temperaturze, grozi skrystalizowaniem się cukru i miodu; piernik więc wyjdzie twardy i konieczne będzie kilkudniowe leżakowanie).
Kawę zaparzyć wrzącym mlekiem, odstawić na 5 minut i potem przecedzić przez gazę.
Jajka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wlać kawę, miód, olej i dobrze połączyć.
Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Mąkę przesiać z kakaem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-miodowej, dodać mąkę, całość zmiksować na małych obrotach. Na sam koniec wsypać pokrojone bakalie i wlać rum. Wymieszać ciasto dokładnie łyżką.
Przełożyć do przygotowanych keksówek. Piec w 170'C przez ok. 75 minut do tzw. suchego patyczka.
Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze pół godziny. Upieczony pozostawiamy w foremce aż całkowicie ostygnie. Zimny można polać polewą. Przechowywać owinięty w folii aluminiowej lub w woreczku. Piernik jest dobry zaraz na drugi dzień. Długo zachowuje świeżość.
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Świetny piernik, takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piernik Żydowski zebrał wiele nagród:
OdpowiedzUsuńI miejsce w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - 2013
Wojewódzki Lider smaku - 2011
Pełny opis historii jest tu:
https://www.sawanna.com.pl/piernik-zydowski.html
Super przepis, ale ja nie daję mleka ani kakao. Zamiast śliwek daję rodzynki. Pozdrawiam i smacznego
OdpowiedzUsuń