SKŁADNIKI:(na dwie wąskie i długie blaszki na keks 7x35 cm ; czas przygotowania ok.90 minut)
CIASTO:
- 8 jajek (żółtka i białka osobno)
- 250 g cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- aromat waniliowy (kilka kropli)
Łyżka masła i kilka łyżek bułki tartej do posypania blaszki
MASA Z KASZY MANNY
- 250 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- sok z cytryny do smaku ok.1 łyżka
POLEWA KAKAOWA
- 100 g masła
- 1 łyżka śmietany 22%
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- aromat arakowy (kilka kropli)
WYKONANIE:
- Przygotować blaszki tj.posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Kaszę mannę namoczyć w połowie szklanki mleka.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Na gotujące mleko wlać dokładnie wymieszaną kaszę mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut. Ugotowaną przykryć folią, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu na wierzchu kożucha. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodać pod koniec 2 łyżki cukru.
- W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wlać wodę, olej, dodać proszek do pieczenia i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać dwie szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Do masy dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wszystko połączyć.
- Ciasto podzielić na dwie równe części. Do I dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Do II dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć. Ciasto wylać do foremek i wygładzić.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek.
- Upieczony pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dokończenie kemu z kaszy manny. Masło zmiksować do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać.
- Zimne biszkopty kroimy na kromki grubości ok. 2 cm. Smarujemy i sklejamy ze sobą na przemian kromki ciemne z jasną. Najwygodniej ułożyć je na tekturce w dwóch rzędach. Po posmarowaniu wszystkich lekko docisnąć.
- Odstawić na kilkanaście minut w zimne miejsce.
- Przygotować polewę kakaową. Do rondelka dodać masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wodę, cukier, kakao i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie gotować! Lekko przestudzić i polać zygzakiem gotowy "metrowiec". Gotowe ciasto kroić na SKOS.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz