wtorek, 23 grudnia 2014

Metrowiec/Tasiemiec




Przepis posiadany w moim rodzinnym domu od trzydziestu lat. Ciasto proste, tanie doskonały do porannej kawy jak i na świąteczny stół.

SKŁADNIKI:(na dwie wąskie i długie blaszki na keks 7x35 cm ; czas przygotowania ok.90 minut)
CIASTO:

  • 8 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 250 g cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy (kilka kropli)

Łyżka masła i kilka łyżek bułki tartej do posypania blaszki

MASA Z KASZY MANNY

  • 250 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • sok z cytryny do smaku ok.1 łyżka


POLEWA KAKAOWA

  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 22% 
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • aromat arakowy (kilka kropli)


WYKONANIE:


  1. Przygotować blaszki tj.posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  2. Kaszę mannę namoczyć w połowie szklanki mleka.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Na gotujące mleko wlać dokładnie wymieszaną kaszę mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut.       Ugotowaną przykryć folią, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu na wierzchu kożucha. Zostawić  do całkowitego wystygnięcia.
  3. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodać pod koniec 2 łyżki cukru. 
  4. W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem na  puszysty kogel-mogel. Wlać wodę, olej, dodać proszek do pieczenia i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać dwie szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Do masy dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wszystko połączyć. 
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do I dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Do II dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć. Ciasto wylać do foremek i wygładzić. 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek.
  7.  Upieczony pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  8. Dokończenie kemu z kaszy manny. Masło zmiksować do białości  z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać.
  9. Zimne biszkopty kroimy na kromki grubości ok. 2 cm. Smarujemy i sklejamy ze sobą na przemian kromki ciemne z jasną. Najwygodniej ułożyć je na tekturce w dwóch rzędach. Po posmarowaniu wszystkich lekko docisnąć. 
  10. Odstawić na kilkanaście minut w zimne miejsce. 
  11. Przygotować polewę kakaową. Do rondelka dodać masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wodę, cukier, kakao i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie gotować! Lekko przestudzić i polać zygzakiem gotowy "metrowiec". Gotowe ciasto kroić na SKOS.

     
Smacznego:)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz