Ciasto luksusowe, doskonałe na uroczystości rodzinne. Nie należy do tanich, ale jest bardzo efektowne i smaczne. Zawiera dużą ilość orzechów, masę kajmakową i aromatyczny miód. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji pracy przygotowanie ciasta zajmuje godzinę czasu.
SKŁADNIKI:(na blaszkę 25 x 35 cm ; czas przygotowania ok.60 minut)
CIASTO:
- ok.600 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 zimna margaryna
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
gotowa masa kajmakowa z puszki 400 g
PRAŻONE ORZECHY Z MIODEM
BUDYŃ
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier. Wymieszać. Dodać startą margarynę na tarce o grubych oczkach oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i gładkie.Gdyby nam się lepiło, dosypać troszkę mąki.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na pergaminie podsypując delikatnie mąką na wielkość naszej blaszki.
Dwa ciasta upiec w 180'C przez ok, 15 minut.
W czasie pieczenia pierwszych placków przygotować prażone orzechy.
Na patelni podgrzewać cukier, miód, masło i posiekane orzechy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Gorące ostrożnie wyłożyć na trzeci ciasto i piec w piekarniku przez ok 15-20 minut.
Gdy mamy upieczone już wszystkie placki, przygotować budyń.
W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i budyń. Drugą szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem. Wlać budyń i zagotować,
energicznie mieszając.
Gorący, ugotowany budyń wyłożyć na pierwszy placek . Przykryć drugim.
Następnie na ten wyłożyć i rozprowadzić masę kajmakową.
Ostatnie ciasto z masą orzechową odwrócić na deseczkę lub blaszkę wyłożoną pergaminem. Odkleić spodni pergamin z ciasta i jeszcze raz odwrócić orzechami ku górze. Zsunąć delikatnie na ciasto z kajmakiem i docisnąć.
Przekładaniec pozostawić na kilka godzin aby dobrze zastygł. Najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz