Czas zimowy, to czas przeziębień. Ja ostatnio walczyłam z nimi przez kilka dni i nic nie skutkowało. Męczyłam się i męczyłam, grzane piwo piłam. Ostatecznie zamieniłam je jednak na herbatę i to jaką! Jest niesamowicie smaczna, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca i chyba najważniejsze skuteczna. Polecam :)
SKŁADNIKI: (2 os.)
- 2 łyżeczki dobrej herbaty
- 2 plasterki cytryny
- 2 łyżki miodu
- kilka cienkich plasterków świeżego imbiru
- anyż
- wrzątek
Herbatę zaparzyć wrzątkiem, dodać anyż.
Imbir obrać, a najlepiej oskrobać używając łyżeczki od kawy (sprawdzony, skuteczny oraz bezpieczny sposób mojej kuzynki Agnieszki) Pokroić w cienkie plasterki(3-5), dodać do gorącej herbaty (plasterki imbiru można wykorzystać dwukrotnie).Na koniec dodać miód i cytrynę. Dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca. Na zdjęciu z piernikiem żydowskim mojego autorstwa. Piernik był pieczony miesiąc temu. Od razu był miękki, zaś po miesiącu nadal jest puszysty i wilgotny. :)
Dla zainteresowanych link piernik żydowski-lubelski.
Też robie takie herbatki, uwielbiam zapach i smak imbiru
OdpowiedzUsuńSłyszeć, słyszałam ale naprawdę nie przypuszczałam , że mogą być aż tak smaczne. Lepiej późno niż wcale. Pozdrawiam dziewczyny :) miłego dnia
UsuńBardzo lubię dodawać do moich herbacianych naparów różne dodatki. Zimą najlepiej sprawdza się właśnie imbir oraz goździki, które dodają każdej herbacie niesamowitego aromatu. Mój ulubiony sklep internetowy z herbatami posiada w swym asortymencie herbaty o różnych wariantach smakowych. Bardzo smakują mi zwłaszcza ich herbaty liściaste z suszonymi owocami oraz płatkami kwiatów.
OdpowiedzUsuń