Farsz z kiszonej kapusty i pieczarek jest bardzo uniwersalny. Możemy wykorzystać go na kilka sposobów np. do drożdżowych pasztecików, sakiewek, krokietów, słonych drożdżówek tzw. kapuśniaków, ciasta francuskiego itp.
SKŁADNIKI:(na ok.1,5 kg farsz wystarczy do nadzienia ok.50 naleśników o średnicy 22/24 cm)
- 700 g kiszonej kapusty
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- sok 1/2 cytryny
- łyżeczka soli
- pieprz
- bazylia, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
- kilka łyżek oleju
WYKONANIE:
Kapustę wypłukać i ugotować do miękkości w niedużej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Odcedzić na durszlaku.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju, na złoty kolor.
Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić w plasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość krótko podsmażyć, mieszając do puszczenia pierwszego soku. Wlać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i bazylią, wymieszać.
Ugotowaną kapustę i pieczarki drobno pokroić lub lekko rozdrobnić blenderem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki itp.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz