Proste, zdrowe i smaczne. Kiedyś za tym deserem nie przepadałam, wolałam ryż na mleku, teraz bardzo go lubię.
SKŁADNIKI: (4 porcje ; czas przygotowania 30 minut)
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej
- 1 szkl. wrzątku
- 1 łyżeczka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub mniej
- 400 ml jogurtu (grecki)
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka, najlepiej o grubym dnie wlać wrzątek, olej, wsypać sól i kaszę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do momentu wyparowania wody. Przykryć i jeszcze kilka minut odczekać.
Uparowaną i miękką kaszę ponakładać do pucharków, na wierzch wyłożyć kilka łyżeczek jogurtu i posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego :)
Nigdy nie robiłam kaszy gryczanej na słodko. Ba, nawet takiej nie próbowałam i nie pomyślałam, aby ją tak przygotować. Czas nadrobić zaległości. Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńGdy zostawało kaszy od obiadu, moja mama czasami robiła pierogi . Jednak gdy było jej tyle co kot napłakał, posypywała cukrem lub polewała dodatkowo śmietaną i gotowe. Kasza gryczana zalana gorącym mlekiem też jest przyzwoita.
Usuń