SKŁADNIKI:(na 8-10 os.;czas marynowania-24 h ; czas pieczenia-ok.3 h ; dodatkowo potrzebna jest pusta butelka po coca-coli 2 l oraz ok.60 cm elastycznej siatki do szynek lub sznurek)
Zalewa z mleka:
Farsz:
PRZYGOTOWANIE:
- Schab umyć, przekroić wzdłuż długiego boku na duży prostokąt o grubości 1,5 cm. Można lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Do dużego garnka lub miski wlać mleko i przyprawy. Dokładnie zamieszać do momentu
- Z udek zdjąć skórę i wyciąć kość. Drobno pokroić nożem.
- Do miski włożyć drobiowe mięso i mięso mielone, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz wbić jajka. Dokładnie wymieszać farsz. Sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione solą. Jeśli nie lubicie próbować surowego mięsa, można usmażyć na patelni mały kotlet.
- Namoczony schab i morele wyjąć z zalewy. Lekko osuszyć. Wewnętrzna stronę posypać mąką.Wyłożyć na płat farsz i równomiernie rozprowadzić, pozostawiając 2-3 cm brzeg bez farszu.
- Ułożyć namoczone morele w trzech rzędach. Zwinąć roladę.
- Z pustej butelki po coca-coli odciąć dno. Jeśli rolada nie chce się zmieścić, naciąć butelkę wzdłuż. Włożyć delikatnie faszerowany schab. Naciągnąć siatkę na całą długość butelki, pozostawiając kilkucentymetrowe końce siatki z obu stron. Przechylić pionowo butelkę, w razie konieczności lekko potrząsnąć. Rolada powinna sama wysunąć się z butelki i pozostać w siatce.
- Piekarnik nagrzać do 220'C. Blaszkę posmarować olejem. Ułożyć roladę i podpiec ze wszystkich stron. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszcze przez ok.2,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony. Po nakłuciu powinna wypłynąć przeźroczysta woda. Jeśli jest biała lub lekko różowa jeszcze chwilę dopiec.
- Jeżeli roladę zamierzamy podać na gorąco, należy odczekać kwadrans, a dopiero po tym czasie, kroić w medaliony. Dzięki temu zachowa większość cennych soków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz