piątek, 2 stycznia 2015

Rolada schabowa drobiowo-morelowa



Rolada schabowa doskonale sprawdzi się jako gorące danie obiadowe, jak i zimna wędlina. Świetna potrawa na różne rodzinne okazje. Schab przed faszerowaniem moczony jest 24 godzin  w zalewie mleczno-ziołowej. Dzięki temu mięso kruszeje i pieczeń po upieczeniu jest bardzo soczysta oraz miękka.

SKŁADNIKI:(na 8-10 os.;czas marynowania-24 h ; czas pieczenia-ok.3 h ; dodatkowo potrzebna jest pusta butelka po coca-coli 2 l oraz ok.60 cm elastycznej siatki do szynek lub sznurek)


  • 1,5-1,8 kg wąskiego schabu b/k najlepiej od strony karczku

Zalewa z mleka:
  • 1 l mleka
  •  łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Farsz:
  • 2 małe drobiowe udka 
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • bazylia 
  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g suszonych moreli
  • dodatkowo 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:


  1.  Schab umyć, przekroić wzdłuż długiego boku na duży prostokąt o grubości 1,5 cm. Można lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 
  2. Do dużego garnka lub miski wlać mleko i przyprawy. Dokładnie zamieszać do momentu

    rozpuszczenia się soli. Włożyć płat mięsa.Zalewa powinna przykrywać mięso. Na wierzch wsypać suszone morele. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h.
  3. Z udek zdjąć skórę i wyciąć kość. Drobno pokroić nożem.
  4. Do miski włożyć drobiowe mięso i mięso mielone, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz wbić jajka.  Dokładnie wymieszać farsz. Sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione solą. Jeśli nie lubicie próbować surowego mięsa, można usmażyć na patelni mały kotlet. 
  5. Namoczony schab i morele wyjąć z zalewy. Lekko osuszyć. Wewnętrzna stronę posypać mąką.Wyłożyć na płat farsz i równomiernie rozprowadzić, pozostawiając 2-3 cm brzeg bez farszu.
  6. Ułożyć namoczone morele w trzech rzędach. Zwinąć  roladę.
  7. Z pustej butelki po coca-coli odciąć dno. Jeśli rolada nie chce się zmieścić, naciąć butelkę wzdłuż. Włożyć delikatnie faszerowany schab. Naciągnąć siatkę na całą długość butelki, pozostawiając kilkucentymetrowe końce siatki z obu stron. Przechylić pionowo butelkę, w razie konieczności lekko potrząsnąć. Rolada powinna sama wysunąć się z butelki i pozostać w siatce.
  8. Piekarnik nagrzać do 220'C. Blaszkę posmarować olejem. Ułożyć roladę i podpiec ze wszystkich stron. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszcze przez ok.2,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony. Po nakłuciu powinna wypłynąć przeźroczysta woda. Jeśli jest biała lub lekko różowa jeszcze chwilę dopiec.
  9. Jeżeli roladę zamierzamy podać na gorąco, należy odczekać kwadrans, a dopiero po tym czasie, kroić w medaliony. Dzięki temu zachowa większość cennych soków.






Smacznego :)





Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz