SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)
BISZKOPT:
- 10 jajek
- 400 g cukru (drobnego)
- 250 ml oleju
- 250 g jogurtu (grecki)
- 450 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao (czubate)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 400 g masy krówkowej
CZEKOLADA:
- 250 g czekolady może być gorzka lub mleczna
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka wódki
- kilka kropli aromatu arakowego
POLEWA CZEKOLADOWO-KRÓWKOWA
Dodatkowo kilka czekoladek do dekoracji
WYKONANIE:
Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).
Mąkę przesiać z sodą i kakao. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej, jogurt,czekoladę i razem zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
MASA KRÓWKOWA:
Masło miksujemy do białości.
Masło miksujemy do białości.
Następnie stopniowo dodajemy zimną masę krówkową i wszystko dokładnie miksujemy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
CZEKOLADA:
Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
BISZKOPT:
Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
BISZKOPT:
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na cztery krążki.
Każdy posmarować polewą czekoladową i pozostawić na ok. 20 minut żeby dobrze wsiąkła czekolada.
Po kilku minutach przełożyć trzy blaty i bok masą krówkową.(wierzch czyli czwarty blat nie smarować masą)
Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.
Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Krówkowy...? Oj, takiemu bym się nie oparła... :)
OdpowiedzUsuń