Jeszcze do niedawna robiłam torty z tradycyjnego biszkoptu, jaki znają chyba wszyscy. Z czterech składników ( jajka,mąka pszenna i ziemniaczana oraz cukier) zawsze na każde jajko jedna łyżka cukru i mąki). Ostatnio jednak, większość moich tortów wykonanych jest z z biszkoptów jogurtowych, a raczej z babki. Biszkopt jest lekko wilgotny, smaczny sam w sobie, lepiej się kroi i można z podstawowego przepisu tworzyć przeróżne smaki w zależności od dodanych dodatków.
Tym razem zrobiłam biszkopt czekoladowy.
BISZKOPT: (tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania 75 minut)
- 10 jajek
- 300 g cukru (drobnego)
- 250 ml oleju
- 250 g jogurtu (grecki)
- 250 g czekolady deserowej
- 420 g mąki (2,5 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
WYKONANIE:
Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej rośnie (moja tortownica ma 10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz.
Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem.
Nie smarujemy pergaminu .
Dodatkowo, zamieniam proszku do pieczenia na sodę i kwasek cytrynowy. Dzięki temu moje biszkopty są prawie płaskie.
Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej rośnie (moja tortownica ma 10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz.
Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem.
Nie smarujemy pergaminu .
Dodatkowo, zamieniam proszku do pieczenia na sodę i kwasek cytrynowy. Dzięki temu moje biszkopty są prawie płaskie.
Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
Do masy jajecznej wlać jogurt z czekoladą, olej i razem zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia. Zimny przekroić na kilka placków i przełożyć kremem, musem czy owocami.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Smacznego :)
Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia. Zimny przekroić na kilka placków i przełożyć kremem, musem czy owocami.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowy przepis na biszkopt, z pewnością spróbuję! Jako miłośniczka czekoladowych słodkości poszukuje idealnego przepisu na biszkopt czekoladowy. Przydatne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i wwiele z tych porad wykorzystuję za każdym razem kiedy piekę biszkopt czekoladowy. Polecam!
OdpowiedzUsuń