piątek, 20 lutego 2015

Jabłecznik z kaszą jaglaną


Jabłecznik z kaszą jaglaną, to chyba  najprostsze  i jednocześnie najzdrowsze ciacho jakie upiekłam  w moim życiu. Jest aromatyczne,  lekko chrupiące z zewnątrz i  dość wilgotne w środku . Świetnie smakuje z jogurtem.

SKŁADNIKI: (tortownica z silikonu o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok. 100 minut)

  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (300 g)
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z dwóch pomarańczy lub łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła dobrze schłodzonego



Dodatkowo wrzątek do sparzenia kaszy.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 200'C.
 Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, cynamon oraz namoczoną kaszę (odcedzić). Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do silikonowej formy, wygładzić łyżką i rozłożyć na powierzchni  starte masło. Przykryć aluminiową folią. Piec pod przykryciem przez pierwsze 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze przez ok. 40 minut.
 Podawać samo lub z jogurtem.
Smacznego:)








  












4 komentarze:

  1. Dorotko, aż niewiarygodne, że z tak minimalnej ilości składników wyczarowałaś takie cudo. Szara reneta jest nie do kupienia w Irlandii. Chyba, że zastąpię je odmianą Bramley. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu. Możesz zastąpić innym gatunkiem. sprawdź w lidlu jeśli jest . Można pominąć również masło, a nawet cukier jeśli masz dość słodkie jabłka.
      Ciacho nie ma proszku, więc nie rośnie. Daje się jednak kroić jeszcze letnie. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo ostatnio lubię kaszę jaglaną, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj cukierniczko. Może nie wygląda cudownie , ale smakuje całkiem przyzwoicie, zwłaszcza ciepłe. Wczoraj miałam kawałek na kolację. Dziś drugi na śniadanie. Chodzą za mną Toje naleśniki, Pozdrawiam i powodzenia, wiesz w czym. :)

      Usuń