U mnie dziś wersja z twarogiem na słodko. Najlepsze podsmażone na maśle. Są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Świetne na podwieczorek i nie tylko.
SKŁADNIKI:(12-16 sztuk o średnicy 24 cm ; czas przygotowania ok. 60 minut)
Ciasto:
- 0,5 l mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Farsz serowy
Dodatkowo:
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować farsz twarogowy tj
. do miseczki włożyć biały ser i dokładnie rozgnieść widelcem. Wsypać cukier, cukier waniliowy i sól oraz dodać jedno jajko. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Na koniec wsypać garść rodzynek. Gdyby ser był bardzo sypki dodać jeszcze jedno jajko lub łyżkę śmietany. Odstawić.
Ciasto na naleśniki:
Do średniego, wysokiego rondelka wlać mleko i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość rzadkie.
Patelnię (o średnicy 24 cm) rozgrzać i posmarować olejem lub kawałkiem słoninki. Wlać łyżką wazową ciasto i przechylając patelnię, równomiernie rozprowadzić.
Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać trochę mąki. ( przeważnie ciasto naleśnikowe robi się na oko ; po usmażeniu pierwszego naleśnika widać czy ciasto jest odpowiednie. Połowę naleśnika posmarować łyżką (lub dwie) przygotowanego twarogu. Przykryć nieposmarowaną częścią naleśnika i złożyć w ćwiartkę (powstanie trójkąt).
Przysmażenie naleśników.
Na tej samej patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Ułożyć cztery ćwiartki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać jeszcze gorące .
Smacznego :)
Musiały smakować cudownie :) Uwielbiam takie naleśniki, często dodaję do nich jeszcze orzechy ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Orzechy mmmm ciekawy pomysł. Spróbuję przy następnych. Dziękuję i pozdrawiam
UsuńNaleśniki bardzo smaczne, super nadzienie.
OdpowiedzUsuńmniam :) naleśniki są rewelacyjne, zarówno na słodko jak i na słono.
OdpowiedzUsuńTe wyglądają super
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
kiedyś nie lubiłam tych z serem,teraz za nimi szaleję :)
OdpowiedzUsuń