niedziela, 8 lutego 2015

Różowe kokosanki



Ciasteczka bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:(20 kokosanek ; czas przygotowania ok. 40 minut)

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • łyżka miękkiego masła
  • kilka kropli, czerwonego barwnika spożywczego
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

Białka zmiksować z solą na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa, dodajemy  po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Wsypać wiórki,mąkę, dodać miękkie masło i barwnik. Wszystko dokładnie połączyć.
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180'C.
Za pomocą małej łyżki do lodów lub zwykłą łyżką, układać kokosowe beziki na pergaminie, zachowując odstęp. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut. Kokosankę powinna być sucha  z zewnątrz i bez problemu, odchodzi od pergaminu.
 Ewentualnie dosuszyć.
Zimne przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego:)

Walentynkowe menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz