SKŁADNIKI:(20 kokosanek ; czas przygotowania ok. 40 minut)
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- łyżka miękkiego masła
- kilka kropli, czerwonego barwnika spożywczego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Białka zmiksować z solą na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Wsypać wiórki,mąkę, dodać miękkie masło i barwnik. Wszystko dokładnie połączyć.
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180'C.
Za pomocą małej łyżki do lodów lub zwykłą łyżką, układać kokosowe beziki na pergaminie, zachowując odstęp. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut. Kokosankę powinna być sucha z zewnątrz i bez problemu, odchodzi od pergaminu.
Ewentualnie dosuszyć.
Zimne przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz