Mazurek na Wielkanoc , to w naszym domu tradycja. Przeważnie jest kajmakowy lub czekoladowy.
Ten jest nawet z podwójną czekoladą (biała i deserowa).
Mazurek jest bardzo delikatny i aromatyczny. Polewa ładnie zastyga, trzyma się ciasta, co umożliwia pokrojenia mazurka w ładną kostkę. Przepis mojego autorstwa. SKŁADNIKI: ( duża blacha 25/35 cm) czas przygotowania 3 godziny
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła (zimne z lodówki)
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
Polewa jasna:
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka kropli aromatu śmietankowego
Polewa ciemna:
płatki migdałowe, orzechy, żurawina,
WYKONANIE:
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sól, cukier, żółtka,sok z cytryny, aromat pomarańczowy. Wszystko szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.Zimne ciasto jeszcze raz zagnieść.
Na stolnicy ułożyć pergamin o wymiarach naszej blachy.
Ułożyć kruche ciasto, Przykryć spożywczą folią i przez folię wałkować.
Wystające brzegi placka obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut.
Przygotować białą polewę tj. Do miseczki wlać śmietankę i wrzucić połamaną białą czekoladę. Rozpuścić nad gorącą parą lub w kuchence mikrofalowej, ustawiając program rozmrażania.
Dokładnie wymieszać, dodać aromat i polać jeszcze ciepły placek. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na ok. 30 minut.
Podobnie przygotować polewę ciemną.
Polewę lekko przestudzić i ostrożnie wylać i rozsmarować na białej czekoladzie.
Udekorować według gustu bakaliami.
Pozostawić w chłodnym miejscu , żeby wszystko ładnie zastygło.
Mazurek jest kruchy i delikatny. Polewa ładnie zastyga, jest plastyczna i ciasto ładnie się kroi.
Smacznego!
Mmm, obłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńPamiętam pierwszy mazurek jaki jadłam w życiu. Oczywiście - kupny. Przyznam, że zniechęcił mnie całkowicie do mazurków. Twarde ciasto, suchy, w ogóle nie trafił w mój gust. Swoim mazurkiem Dorotko przełamałaś moją niechęć do mazurków. Wygląda... ach i och - aż brak mi słów. To będzie pierwszy mazurek jaki zrobię, właśnie z Twojego przepisu. :P)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorotko. :)
Danusia
Witaj Danusiu. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, nie przypomina herbatników. Polany jest podwójną polewą czekoladową , która ładnie zastyga, ale jest elastyczna i dość miękka. Cieszy mnie ,że się zdecydowałaś właśnie na mój mazurek. Mam nadzieję ,że spełni Twoje oczekiwania. Pozdrawiam ;)
UsuńWitam :) Mam pytanie. Chcę wykorzystać pani przepis na ciasto pod mazurka z kajmakiem. Czy przed pieczeniem mogę posmarować ciasto dżemem? Chcę to zrobić żeby mazurek nie był tak przykry i słodki i zastanawiam się czy mogę posmarować dżemem przed pieczeniem czy muszę to robić kiedy mazurek będzie już upieczony?
OdpowiedzUsuńWitam. Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno na moją odpowiedź. Oczywiście, że można i przed. Ja nie chciałam dużo dżemu w cieście, więc posmarowałam po gorący placek, żeby lekko odparował.
OdpowiedzUsuńCzy mogę piec mazurka bezpośrednio na blaszce bez papieru do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWitam. Możesz piec na blaszce. Ja używam pergaminu, ponieważ łatwiej mi ciasto kruche rozwałkować i przenieść na blaszkę. Potem mam czystą blaszkę na następne ciasto.
OdpowiedzUsuń