Pierwszą wersję zrobiłam z mlekiem kokosowym i krakersami przepis tutaj.
Bardzo wszystkim smakowała, ta dla odmiany zawiera herbatniki, wiórki kokosowe i białą czekoladę. Deser ten, zrobiony jest z czterech warstw herbatników oraz czterech warstw kremu i posypany samymi wiórkami.
SKŁADNIKI:(na blaszkę 22 x 32 cm; czas wykonania 30 minut + czas oczekiwania ok.2 godziny)
- 500 g prostokątnych herbatników
- 150 g wiórek kokosowych (odłożyć kilka łyżek do dekoracji)
DOMOWY BUDYŃ
- 1,25 l mleka
- 200 ml mleka skondensowanego ewentualnie cukru
- 5 żółtek
- 4 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- aromat kokosowy lub śmietankowy
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę wyłożyć pergaminem i ułożyć ściśle pierwszą warstwę herbatników.
Mleko zagotować.
Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym(cukrem) do białości. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem. Zalać wrzącym mlekiem i całość zagotować ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki.
Do gorącego dodać wiórki kokosowe, masło oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać.
Na ułożone wcześnie herbatniki wyłożyć 1/4 część gorącego budyniu, równomiernie rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy kolejną część kremu, herbatników, kremu i herbatników.
Do ostatniej części budyniu, dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch herbatników. Powierzchnię wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
Całość pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny lub więcej, żeby herbatniki zmiękły, a ciacho dobrze zastygło i pozwoliło się ładnie kroić.
Smacznego :)
Musiał być mega kokosowy, pycha! :)
OdpowiedzUsuń