Ciasto duńskie, dla jednych to, ciasto drożdżowe, przełożone masłem, wielokrotnie składane i wałkowane. Inni zaś mówią, że jest to ciasto francuskie, z dodatkiem drożdży.
Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste o delikatnej strukturze i niesamowicie maślanym smaku. Można je wykorzystać do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie zależy od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych.
Ja osobiście, jestem tym ciastem oczarowana. Znika ze stołu bardzo szybko i chce się więcej.
SKŁADNIKI na dużą porcję ciasta duńskiego ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia minimum 3 godziny
- 300 ml letniego mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 jajko
- masło o temperaturze pokojowej
- mąka do podsypywania ciasta
WYKONANIE:
Masło o temperaturze pokojowej, ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
Do niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy i wyrobić drożdżowe ciasto.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne podobne do ciasta pierogowego.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować,na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak koperta i przykryć całe masło. Rozwałkować na duży prostokąt, podsypują blat mąką. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po kolejnej godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na godzinę do lodówki. Po godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto można wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.
Smacznego :)
Bardzo lubię, ale nie chce mi się robić go w domu... W szkole to co innego - raz dwa, i gotowe :)
OdpowiedzUsuń