Torrijas - to hiszpańskie grzanki na słodko. Można je kupić w cukierniach przez cały rok, ale w czasie Wielkanocnym, robi się je niemal w każdym hiszpańskim domu. Do ich przygotowania używa się najczęściej czerstwej bułki (wrocławska przepis tutaj). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju. Usmażone grzanki polewa się najczęściej słodkim syropem, miodem, a czasami i winem. Jeszcze troszkę mielonego cynamonu i tradycyjny deser z Hiszpanii gotowy.
- 1 bułka wrocławska z dnia poprzedniego
- 0,5 l mleka
- 125 ml słodkiej śmietany
- skórka z jednej cytryny
- 2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 4 łyżki cukru
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- ok. 1 szklanka oleju do smażenia
- Miód do polania grzanek
Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko razem zagotować. Przelać do płaskiego szerokiego naczynia, pozostawić do wystygnięcia.
Bułkę pokroić w grube kromki. Każdą dokładnie namoczyć przez kilka minut w mleku.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka ze szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać dobrze olej.
Każdą kromkę delikatnie wyjąć z mleka i ostrożnie obtoczyć w jajku.
Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Ja podałam z bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz