z dobrze wyczuwalną czekoladą i orzechami.
SKŁADNIKI: na ok 24 sztuk ; czas przygotowania: 60 minut
- 125 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru lub mniej
- 125 g gorzkiej, rozpuszczonej i chłodnej czekolady
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki otrąb
- 100 g posiekanych pistacji / odłożyć 2 łyżki do dekoracji
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do dekoracji:
- ok. 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej i białej
- 2 łyżki posiekanych pistacji
Do miski zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę soli, cukier i rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta, zmiksować do połączenia się składników. Do czekoladowej masy, wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem lub łyżką. Dodać otręby i posiekane pistacje. Szybko zagnieść ciasto.
Uformować wałek i pokroić na 24 plastry. Każdy uformować ręcznie, na kształt ciasteczka.
Ułożyć w dużych odstępach.na blaszce, wyłożonej pergaminem.
Posypać pistacjami i lekko wgnieść orzechy. Wstawić na 20 minut do lodówki, żeby ciasteczka stwardniały.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok 15 minut.
Upieczone i jeszcze gorące posypać startą czekoladą. Poczekać, aż wystygną.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego :)
Mmm, smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuń