Domowy makaron, zawsze robiła moja mama na niedzielny obiad. Najtrudniejsze jest rozwałkowanie ciasta. Ciasto jest twarde i stąd trudność. Jednak z pomocą maszynki do makaronu, którą można teraz kupić w przystępnej cenie, jego wykonanie jest znacznie prostsze.
SKŁADNIKI: na 6-8 porcji ; czas przygotowania 40 minut (jeśli nie mamy maszynki, czas się wydłuży o etap wałkowania)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Mąka do podsypywania ciasta i posypania makaronu
Osolona woda do gotowania makaronu.
PRZYGOTOWANIE:
Do drewnianej niecki lub do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajka, wsypać sól i wlać olej.
Za pomocą łyżki zagarniamy mąkę do środka i mieszamy z jajkami. Gdy ciasto będzie już wystarczająco gęste, oczyścić łyżkę i zagnieść ręcznie. Starając się wgnieść jak najwięcej mąki.
Gotowe ciasto podzielić na trzy część. Posypać mąką i przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
Każdą porcję przekręcić kilka razy przez maszynkę z wałkami, zmniejszając grubość. Za każdym razem, lekko posypując mąką. Gdy ciasto jest już odpowiednio cienkie. Przepuścić przez maszynkę z wałkami do makaronu. Nożyczkami ucinać wychodzący makaron co 5 cm. Makaron rozłożyć na stolnicy, posypać mąką, przemieszać i lekko rozsypać. Tą samą czynność powtórzyć z pozostałymi plackami.
Makaron ugotować w osolonej wodzie (2 minuty), przecedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz