SKŁADNIKI: na biszkopt czekoladowy o średnicy 22-25 cm ; czas przygotowania ok.5 godzin
Z podanych składników należy upiec dwa biszkopty:
- 2 x 100 g czekolady 74%
- 2 x 6 jaj (osobno białka i osobno żółtka)
- 2 x 6 łyżek cukru
- 2 x 5 łyżek mąki tortowej (150 g)
- 2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Polewa do przełożenia:
- 600 g czekolady
- 400 ml śmietanki 35%
- 4 krople olejku rumowego
- 2 szczypty czarnego pieprzu
Poncz:
- 3 łyżki powideł brzoskwiniowych
- 400 ml wody
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa na tort:
- 150 g czekolady
- 80 ml śmietanki 35%
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy , ani nie posypujemy.
Pierwszy biszkopt z sześciu jaj.
Pierwszy biszkopt z sześciu jaj.
Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą lekko ubite dodać 3 łyżki cukru i ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do puszystych żółtek, wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Następnie dodać po kilka łyżek piany i delikatnie połączyć.
Wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy , wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C przez ok. 30 minut. Sprawdzić środek patyczkiem, czy jest upieczony.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze
przez 30 minut w formie.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze
przez 30 minut w formie.
W podobny sposób przygotować drugi biszkopt.
Upieczone biszkopty pozostawić do ostygnięcia. Zimne wstawić na godzinę do lodówki , co ułatwi ich krojenie.
Przygotować poncz:
Wszystkie składniki oprócz rumu i zapachu, zagotować, lekko przestudzić i dodać rum i olejek. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na małym ogniu , ciągle mieszając. Dodać pieprz i aromat, wymieszać.
Zimny biszkopty przekroić nożem żyłkowym na 3 cienkie blaty lub dwa grubsze. Każdy nasączyć dobrze ponczem.
Odczekać 30 minut, żeby poncz dobrze się wchłonął.
Ułożyć pierwszy blat na paterze i posmarować polewą. Przykryć kolejnym krążkiem i posmarować. To samą czynność, powtórzyć z następnym biszkoptami. (Pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć równy tort, na wierzch, należy ułożyć odwrócony, spodni blat biszkoptu).
Posmarować bok i wierzch tortu pozostałą polewą , żeby wyrównać niedoskonałości.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Rozpuścić 150 g czekolady ze śmietanką i jeszcze lekko ciepłą, polać schłodzoną całość .
Wyrównać wierzch i bok. Można udekorować całość białą czekoladą, tworząc esy-floresy lub np. truskawkami w czekoladzie czy czekoladowymi wiórkami.
Smacznego :)
Zimny biszkopty przekroić nożem żyłkowym na 3 cienkie blaty lub dwa grubsze. Każdy nasączyć dobrze ponczem.
Odczekać 30 minut, żeby poncz dobrze się wchłonął.
Ułożyć pierwszy blat na paterze i posmarować polewą. Przykryć kolejnym krążkiem i posmarować. To samą czynność, powtórzyć z następnym biszkoptami. (Pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć równy tort, na wierzch, należy ułożyć odwrócony, spodni blat biszkoptu).
Posmarować bok i wierzch tortu pozostałą polewą , żeby wyrównać niedoskonałości.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Rozpuścić 150 g czekolady ze śmietanką i jeszcze lekko ciepłą, polać schłodzoną całość .
Wyrównać wierzch i bok. Można udekorować całość białą czekoladą, tworząc esy-floresy lub np. truskawkami w czekoladzie czy czekoladowymi wiórkami.
Smacznego :)
Wspaniały torcik!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
wow!!! takie to ja lubię, mocno czekoladowe!!! mniam!!!
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń