SKŁADNIKI: na 4 os. ; czas przygotowania 15 minut
- 2 duże ogórki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 10 rzodkiewek
- 1/2 główki sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 1/4 startej mrożonej cytryny (ja ostatnio cytryny dokładnie szoruję i całe zamrażam. Mrożoną ze skórką, ścieram tarką i dodaję prawie do wszystkich potraw,sałatek, surówek itp.)
- 125 ml greckiego jogurtu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Warzywa umyć, ogórki i cebulę obrać i skroić na mandolinie. Posolić, żeby zmiękły.
Rzodkiewki i sałatę również zszatkować na mandolinie. Jogurt wymieszać z pieprzem i chrzanem, polać surówkę i posypać tartą cytryną. Cytryna jest bardzo aromatyczna, poprawia smak potrawy, a jej skórka zawiera dużo więcej witaminy C niż sam sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz