Lemon curd z mrożonych cytryn jest niesamowicie aromatyczny, aksamitny i bardzo orzeźwiający. Do tradycyjnego kremu używa się świeżych cytryn, jajek, cukru i masła.
Moja wersja zrobiona jest z mrożonych cytryn, które w całości są starte na tarce, nawet biała skórka. Doskonały do przełożenia ciastek, makaroników, tortów itp.
SKŁADNIKI: na ok. 400 ml kremu ; czas przygotowania: 30 minut
Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.PRZYGOTOWANIE:
Mrożone cytryny zetrzeć na tarce.
Do rondelka o podwójnym dnie wbić jajka, dodać żółtka, cukier oraz szczyptę soli Zmiksować.
Do zmiksowanych jaj dodać startą cytrynę i masło.
Rondelek ustawić na średnim ogniu i za pomocą kuchennej rózgi energicznie mieszamy do momentu jego zagotowania. U mnie potrwało to 20 minut. Po tym czasie krem wyraźnie zacznie gęstnieć. Pogotować 5 minut, ciągle mieszając, żeby nam się nie przypalił.
Gotowy krem należy przetrzeć przez sitko, dzięki temu krem będzie gładki i aksamitny.
Przełożyć do hermetycznego pojemnika lub słoiczka.
Chłodny przechowywać w lodówce.
Najlepiej zużyć w ciągu tygodnia.
Smacznego :)
Ale apetyczny!!! :)
OdpowiedzUsuń