SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok.120 minut
Ciasto:
- 3 duże jaja
- 125 ml jogurtu greckiego
- 125 g cukru
- 125 g rozpuszczonego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olejek waniliowy
- 170 g mąki pszennej
- 3 jabłka (Granny Smith) + 1 do dekoracji
- 25 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
- 150 g serka philadelphia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
WYKONANIE:
Przygotowanie jabłek:
3 jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Na czystej, teflonowej patelni roztopić masło, dodać cukier i jabłka. Smażyć przez 5 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać cukrem waniliowym i wyłożyć wszystkie jabłka.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wbić jaja, wsypać cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania puszystej masy jajecznej. Dodać jogurt i roztopione masło, zmiksować. Na koniec wsypać przesiana mąkę i dokładnie wymieszać. Całość wylać na jabłka w tortownicy.
Z ostatniego jabłka usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie plasterki (można użyć szatkownicy).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 35 minut, sprawdzić środek patyczkiem, ewentualnie dopiec.
Upieczone ciasto pozostawiamy w tortownicy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Serki miksujemy z cukrem pudrem na sztywny krem, do gotowego kremu dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odłożyć 2-3 łyżki kremu na rozetki.
Zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek nożem strunowym.
Dolną część odwrócić jabłkami do góry, ułożyć na paterze i posmarować jabłka.
Na krem nałożyć wierzchnią część placka z jabłkami, lekko docisnąć i udekorować odłożonym kremem w rozetki, Posypać mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wraz ze mną we wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Wraz ze mną we wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
ps. Dziękuję serdecznie za smaczną zabawę :)
Ewa;W mojej kuchni
Beata; Ciasteczkowy potwór
Joanna;Grunt to przepis
Iwona;Gotowanie to proste
Edyta;Kuchenne zapiski Edyty
Joanna;Smakołyki Asi
Joanna;Sama słodycz u Asi
Magdalena;Słodkie okruszki
Iwona;Izioni pyszne smaki
Marzena;Kulinarna Maniusia
Joanna;Różowa kuchnia
Dorota;Moje małe czarowanie
Dorota;EsmeraldaZeSmakiem
Ewa;W mojej kuchni
Beata; Ciasteczkowy potwór
Joanna;Grunt to przepis
Iwona;Gotowanie to proste
Edyta;Kuchenne zapiski Edyty
Joanna;Smakołyki Asi
Joanna;Sama słodycz u Asi
Magdalena;Słodkie okruszki
Iwona;Izioni pyszne smaki
Marzena;Kulinarna Maniusia
Joanna;Różowa kuchnia
Dorota;Moje małe czarowanie
Dorota;EsmeraldaZeSmakiem
Na taki torcik to ja się piszę :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNa bogato :>
OdpowiedzUsuńFajny torcik, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńIstna eksplozja różnych, przepysznych smaków! Poproszę kawałeczek , albo i dwa :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNiebanalne połączenie smaków :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda :) Bardzo pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, dzięki Dorotko za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i liczę, że jeszcze się spotkamy, a torcik prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik :-) pysznie wygląda. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za komentarze i za wspólne akcje, czekam na kolejne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda..dzięki za wspólne pieczenie i zapraszam na kolejne.
OdpowiedzUsuń