niedziela, 17 kwietnia 2016

Torcik jabłkowy z maskarpone




Torcik jest wilgotny i aromatyczny. Powstał z połączenia ze sobą babki jogurtowej, szarlotki oraz  kremu z serka  mascarpone i  philadelphia. Przepis powstał z myślą o wspólnej akcji z jabłkami "Ciasto na niedzielę"


SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok.120 minut

Ciasto:

  • 3 duże jaja
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 125 g cukru 
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy
  • 170 g mąki pszennej
Jabłka:
  • 3 jabłka (Granny Smith) + 1 do dekoracji
  • 25 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem:

  • 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
  • 150 g serka philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:

Przygotowanie jabłek:
3 jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Na czystej, teflonowej patelni roztopić masło, dodać cukier i jabłka. Smażyć przez 5 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem.
 Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać cukrem waniliowym i wyłożyć wszystkie jabłka. 
Przygotowanie ciasta:
Do miski wbić jaja, wsypać cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania puszystej masy jajecznej. Dodać jogurt i roztopione masło, zmiksować. Na koniec wsypać przesiana mąkę i dokładnie wymieszać. Całość wylać na jabłka w tortownicy.
Z ostatniego jabłka usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie plasterki (można użyć szatkownicy).
Plasterki lekko wkładamy pionowo w ciasto, tworząc pierścień.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 35 minut, sprawdzić środek patyczkiem, ewentualnie dopiec.
Upieczone ciasto pozostawiamy w tortownicy do wystygnięcia. 
Przygotowanie kremu:
Serki miksujemy z cukrem pudrem na sztywny krem, do gotowego kremu dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odłożyć 2-3 łyżki kremu na rozetki.
Zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek nożem strunowym.
Dolną część odwrócić jabłkami do góry, ułożyć na paterze i posmarować jabłka.
Na krem nałożyć wierzchnią część placka z  jabłkami, lekko docisnąć i udekorować odłożonym kremem w rozetki, Posypać mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.
Smacznego :)

 Wraz ze mną we wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:





13 komentarzy:

  1. Na taki torcik to ja się piszę :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny torcik, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istna eksplozja różnych, przepysznych smaków! Poproszę kawałeczek , albo i dwa :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebanalne połączenie smaków :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie wygląda :) Bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, dzięki Dorotko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciacho :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ciacho :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie i liczę, że jeszcze się spotkamy, a torcik prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny torcik :-) pysznie wygląda. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również dziękuję za komentarze i za wspólne akcje, czekam na kolejne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda..dzięki za wspólne pieczenie i zapraszam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń