W tym tygodniu wzięłam udział w kolejnej akcji Ciasto na niedzielę. Tematem wspólnych wypieków była drożdżówka na bogato.
Ciasta drożdżowe uwielbiam, a duńskie wprost kocham, więc dołączyłam do słodkiej zabawy.
Drożdżówki są bardzo delikatne, chrupiące i bardzo maślane. Na jednej nie można poprzestać.
Mam nadzieję, że nie odstraszy Was czas przygotowani i skusicie się na moje drożdżówki.
SKŁADNIKI na dużą porcję ciasta duńskiego (ok. 30 drożdżówek)
+ czas przygotowania 20 minut
+ czas chłodzenia minimum 4 godziny
+ czas pieczenia ok 30 minut
- 300 ml zimnego mleka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ok. 500 g mąki
- 1 jajko
- zimne masło pokrojone w cienkie plasterki
- mąka do podsypywania ciasta
- mały słoiczek marmolady z pigwy
- chrupki maltesers (80-100g)
- roztrzepane jajko do posmarowania
WYKONANIE:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać połowę mleka i dodać mąkę, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dolać pozostałe mleko, dodać jajko, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać ręką lub drewniana łyżką. Ciasto jest dość rzadkie i lepi się do rąk, ale na tyle gęste, że można je rozwałkować na stolnicy.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, którą uprzednio hojnie posypujemy mąką, lekko rozwałkować. Na jednej połowie ciast ułożyć plasterki masła, przykryć drugą połową ciasta i skleić brzegi. Złożyć podwójnie, przykryć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie schłodzić godzinę w lodówce. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Po trzech etapach, ciasto można wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.
Ciasto schłodzone i wielokrotnie składane dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkować na równy prostokąt 30x50 cm (grubość ok 2 mm) Przeciąć radełkiem na mniejsze i równe 10 cm kwadraty.
Na środku ułożyć łyżeczkę marmolady z pigwy i jednego chrupka.
Skleić ze sobą 4 rogi, jak kopertę, a następnie sklejamy ze sobą każdy bok (zobacz zdjęcie).
Powstaje kwiat, w dziurki włożyć po jednym chrupku.
Drożdżówki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200'C na złoty kolor ok. 20 minut.
Smacznego :)Ciasto schłodzone i wielokrotnie składane dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkować na równy prostokąt 30x50 cm (grubość ok 2 mm) Przeciąć radełkiem na mniejsze i równe 10 cm kwadraty.
Na środku ułożyć łyżeczkę marmolady z pigwy i jednego chrupka.
Skleić ze sobą 4 rogi, jak kopertę, a następnie sklejamy ze sobą każdy bok (zobacz zdjęcie).
Powstaje kwiat, w dziurki włożyć po jednym chrupku.
Drożdżówki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200'C na złoty kolor ok. 20 minut.
Razem ze mną we wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Ps Dziękuję za pyszną zabawę.
Joanna; Grunt to przepis
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia; Marcepanowy kącik
Marzena; Kulinarna Maniusia
Joanna; Sama słodycz u Asi
Lidia Wsołowska
Iwona; Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Marzena; Moje domowe kucharzenie
Sylwia Puzio
Andrzej i Małgosia
EsmeraldaZeSmakiem
Śliczne bułeczki :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wyglądają, pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTen smak marmolady z pigwy w drożdżówce - zaśliniłam się z wrażenia :D Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł , wyglądają smaczniutko :) Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńCudne drożdżóweczki i ta pigwa :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na bogato! Musiały smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń